PA DE FAJOL

Ingredients:

  • 2 tasses grans de flocs de fajol (aproximadament 300 gr)
  • 2 culleres soperes de clova de psyllium husk
  • 1 cullera postres de llevat en pols (recomano ecològic)
  • 2 culleres soperes oli oliva
  • 1 tassa gran d’aigua
  • 3 culleres pipes de gira-sol, carbassa, sèsam, llinet…(a escollir a gust)
  • 1 cullera postres de sal

Preparació

  • Preescalfar el forn a 180ºC
  • A un bol afegir tots els ingredients secs (flocs de fajol, psyllium husk, llevat en pols, llavors escollides, sal). Barrejar
  • Seguidament afegir l’aigua i l’oli i barrejar fins que la massa quedi homogènia i amb una certa fluïdesa.
  • Afegir la massa a un motlle rectangular untat prèviament amb oli oliva
  • Amb un ganivet fer uns talls transversals i afegir-hi unes miques de llavors al gust per sobre
  • Coure al forn durant 30 minuts aproximadament o fins que al punxar amb un punxó surti sec.

 

PROPIETATS DEL FAJOL

  • Aquest aliment és un pseudocereal significant que no prové de les gramínies com el blat, civada i altres cereals, sinó que és una poligonàcia.
  • Com a aliment és una molt bona font d’hidrats de carboni d’índex glucèmic mitjà significant que evita pics de glucosa en sang. A diferència dels cereals també té més proteïnes i sobretot minerals com el Manganès i Coure que ens ajuden a les defenses i sobretot a les infeccions de les vies respiratòries, Magnesi que ens permet un bon manteniment muscular, nerviós i metabòlic.
  • Lliure de gluten permet una gran digestibilitat i benestar digestiu, fins i tot ajuda a desinflamar l’intestí malmès per l’excés de gluten, sucres, estres…
  • A més és ric en antioxidants com la Rutina i Quercetina (aquesta també es troba al vi negre, ceba, poma, te verd, Ginkgo Biloba):
    • Ajuda a millorar els estats inflamatoris sobretot del sistema cardiovascular (arteriosclerosis, hipertensió, trombosis) i també l’artritis, colitis, malaltia de Crohn…
    • Millora la diabetis gràcies a les seva riquesa en fibres solubles i índex glucèmic mitjà
    • Actualment s’està estudiant els seus efectes beneficiosos pels processos oncològics ja que és capaç de disminuir la velocitat del creixement de les cèl·lules cancerígenes i ajuda al sistema immunològic a controlar-lo.
    • Millora processes degeneratius com poden ser l’Alzheimer
    • Antisèptic sent un bon antibiòtic natural.

 

Així amb 10 minuts d’elaboració i 30 de cocció tens un pa fresc, digestiu, sà i amb propietats antiinflamatòries per l’organisme i l’intestí.

Espero que t’animis!!