Ingredients:
- 2 tasses grans de flocs de fajol (aproximadament 300 gr)
- 2 culleres soperes de clova de psyllium husk
- 1 cullera postres de llevat en pols (recomano ecològic)
- 2 culleres soperes oli oliva
- 1 tassa gran d’aigua
- 3 culleres pipes de gira-sol, carbassa, sèsam, llinet…(a escollir a gust)
- 1 cullera postres de sal
Preparació
- Preescalfar el forn a 180ºC
- A un bol afegir tots els ingredients secs (flocs de fajol, psyllium husk, llevat en pols, llavors escollides, sal). Barrejar
- Seguidament afegir l’aigua i l’oli i barrejar fins que la massa quedi homogènia i amb una certa fluïdesa.
- Afegir la massa a un motlle rectangular untat prèviament amb oli oliva
- Amb un ganivet fer uns talls transversals i afegir-hi unes miques de llavors al gust per sobre
- Coure al forn durant 30 minuts aproximadament o fins que al punxar amb un punxó surti sec.
PROPIETATS DEL FAJOL
- Aquest aliment és un pseudocereal significant que no prové de les gramínies com el blat, civada i altres cereals, sinó que és una poligonàcia.
- Com a aliment és una molt bona font d’hidrats de carboni d’índex glucèmic mitjà significant que evita pics de glucosa en sang. A diferència dels cereals també té més proteïnes i sobretot minerals com el Manganès i Coure que ens ajuden a les defenses i sobretot a les infeccions de les vies respiratòries, Magnesi que ens permet un bon manteniment muscular, nerviós i metabòlic.
- Lliure de gluten permet una gran digestibilitat i benestar digestiu, fins i tot ajuda a desinflamar l’intestí malmès per l’excés de gluten, sucres, estres…
- A més és ric en antioxidants com la Rutina i Quercetina (aquesta també es troba al vi negre, ceba, poma, te verd, Ginkgo Biloba):
- Ajuda a millorar els estats inflamatoris sobretot del sistema cardiovascular (arteriosclerosis, hipertensió, trombosis) i també l’artritis, colitis, malaltia de Crohn…
- Millora la diabetis gràcies a les seva riquesa en fibres solubles i índex glucèmic mitjà
- Actualment s’està estudiant els seus efectes beneficiosos pels processos oncològics ja que és capaç de disminuir la velocitat del creixement de les cèl·lules cancerígenes i ajuda al sistema immunològic a controlar-lo.
- Millora processes degeneratius com poden ser l’Alzheimer
- Antisèptic sent un bon antibiòtic natural.
Així amb 10 minuts d’elaboració i 30 de cocció tens un pa fresc, digestiu, sà i amb propietats antiinflamatòries per l’organisme i l’intestí.
Espero que t’animis!!