4 DIES DE DESINFLAMACIÓ

M’acompanyes?
He decidit començar 4 dies per desinflamar i durant aquests dies he rebut missatges vostres on em comunicàveu un descontrol a l’alimentació, així que he pensat compartir el meu pla alimentari d’aquests dies amb vosaltres per si us hi voleu afegir.

Un cop vaig pensar en compartir-ho ho vaig lligar en una condició fisiopatològica molt comuna de la nostra societat (la pateix un 1/3 de la població occidental) que és alimentada durant aquests dies festius de Setmana Santa junt amb el confinament.

Us presento la Resistència a la Insulina que va directament relacionada a l’augment de grassa abdominal i a la inflamació general (cardiovascular, cefalea, dolor, inflamació intestinal, fetge carregat..)

És una alimentació semi depurativa junt amb pautes per millorar la Resistència a la Insulina i per tan disminuir el perímetre abdominal i inflamacions.
Els que em coneixeu a consulta sabeu que m’agrada personalitzar l’alimentació a cada etapa de la vida segons les necessitats nutricionals i psicològiques però en aquest cas a falta de poder-nos veure directament he pensat que us podia interessar aquesta informació.

Aquesta alimentació jo la començo sense preadaptació ja que la meva dieta de base no conté carn, làctics, blat, sucres ni estimulants. Per tan els que la vostra dieta conté aquests aliments de base és aconsellable fer una preadaptació:

  • 1r dia preadaptació: Eliminar CARN, LÀCTICS
  • 2n dia preadaptació: Eliminar BLAT i SUCRES
  • 3r dia. Començes les pautes dia a dia.

Respecte al sopar: Sempre serà el mateix però a escollir entre:

  • Poma crua o cuita
  • Crema vegetal sense patata
  • Dejuni fins a esmorzar (només pels que sabeu que ho podeu mantenir!!

INFLAMACIÓ = GRASSA ABDOMINAL!! Perquè?

Grassa abdominal i la relació amb la Resistència a la Insulina (RI)

La RI és un síndrome que consisteix en la disminució de l’acció de la insulina a nivell cel.lular fent alteracions del metabolisme dels glúcids, lípids, proteïnes. El pàncreas ha d’augmentar la secreció d’insulina perquè aquesta és de mala qualitat generant -ne un augment en sang.

Fortament relacionada amb la probabilitat de diabetis 2 i problemes cardiovasculars.
Aquest augment d’insulina en sang està associat a l’obesitat i sobretot al predomini de la grassa abdominal (visceral), sedentarisme, dietes altes en hidrats de carboni, sucres i grassa de mala qualitat.

La grassa abdominal elevada és quan:
– Dones és superior a 80 cm
– Homes és superior a 90 cm

Quina relació té amb la inflamació?

Aquest augment d’insulina a la sang crea una elevada producció de citoquines inflamatòries a les cèl.lules grasses abdominals (TNF alfa, IL-6, PAIP-1, resistina) i una disminució de l’Adiponectina que té la funció de millorar l’acció de la insulina.

Com sè si puc tenir RI?
La presència de la grassa abdominal junt amb qualsevol d’aquests factors és risc de presentar Resistència a la insulina:
– Dislipèmia: Coltesterol HDL baix, LDL alt i Triglicèrids elevats
– Hipertensió alta
– SOP (Síndrome ovaris poliquístics). un 75% dels SOPs asociats a RI.
– Fetge gras no alcohòlic

Aquest pla és contraindicat en:

  • Diabetis diagnosticada i tractada, ja que pot descompensar la medicació i la glucèmia
  • Embaràs i lactància: Hi ha unes necessitats nutricionals especifiques i individuals
  • Certes patologies intestinals (Crohn, colitis ulcerosa, síndrome colon irritable, diverticles)
  • Probablament m’oblido d’alguna, davant qualsevol dubte cal consultar-ho.

Pilars importants d’aquests dies:

  • Sopar: A escollir: Crema vegetal / Poma crua o cuita / Dejuni
  • Oli de coco: antibacterià i desinflamació abdominal. Àcids grassos de cadena mitja que ajuden a controlar la sacietat i el metabolisme.
  • Maduixes: Diurètiques, antiinflamatòries
  • Vinagre Umeboshi: Alcalinitzant i depuratiu del fetge
  • Lluire de cereals amb gluten i disminució dels hidrats de carboni en general.
  • Vegetals: remolatxa, coliflor, fulles verdes, cebes tendres…totes depuratives hepàtiques i remineralitzants.